اثرات طول مدت استفاده از آرد ذرت و آب شکر در دوره آغازین بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران

10.22034/aej.2022.309711.2672

چکیده

دوره آغازین مهم‌ترین مرحله از دوره پرورش جوجه‌های گوشتی محسوب می‌شود و هر گونه تغییر در مقدار رشد پرنده در این مرحله از پرورش، تأثیر مستقیمی بر عملکرد کلی پرنده در انتهای دوره پرورش دارد. این آزمایش جهت تعیین مناسب‌‌ترین طول دوره استفاده از آرد ذرت و آب شکر در دوره آغازین بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی سویه راس -308 در 5 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار شامل تیمار شاهد و 24، 48، 72 و 96 ساعت استفاده از آرد ذرت و آب شکر در سه دوره پرورشی شامل آغازین (1 تا 10 روزگی)، رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی ( 25 تا 42 روزگی) در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. همه جوجه‌های مورد آزمایش بعد از 96 ساعت، در تمامی دوره‌های پرورشی از جیره و برنامه مدیریتی یکسان استفاده کردند. در دوره آغازین کم ترین مقادیرخوراک مصرفی، بیش ترین مافزایش وزن و وزن نهایی و بهترین ضریب تبدیل خوراک با استفاده از آرد ذرت و آب شکر به مدت 24 ساعت به دست آمد (0/05>P).‍‍‍ در دوره رشد نیز جوجه‌‌ها بالاترین وزن نهایی و بهترین ضریب تبدیل خوراک را با استفاده از آرد ذرت و آب شکر به مدت 24 ساعت داشتند (0/05>P).‍‍‍ در کل دوره پرورش بیش ترین مقادیر افزایش وزن، شاخص تولید، بهترین ضریب تبدیل خوراک و کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن با استفاده از آرد ذرت و آب شکر به مدت 24 ساعت مشاهده شد (0/05>P).‍‍‍ جوجه‌هایی که به مدت 24 ساعت آرد ذرت و شکر آب را دریافت نموده بودند، وزن روده، چربی بطنی، سنگدان و کبد کم تری نسبت به سایر گروه‌های آزمایشی داشتند (0/05>P).‍‍‍ به طور کلی نتایج آزمایش حاضر نشان داد که درجوجه‌های گوشتی در اوایل دوره پرورش استفاده از آرد ذرت و شکر آب به مدت 24 ساعت موجب بهبود عملکرد و صفات لاشه جوجه‌‌ها گوشتی می‌‌گردد، ولی طویل‌‌تر نمودن این دوره از پرورش، اثرات سوئی در این موارد دارد و لذا توصیه نمی‌گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effects of corn and water sugar using length in starter period on performance, carcass traits and blood parameters of broilers

نویسندگان [English]

  • Farhad Farjpour
  • Ali Nobakht
Department of Animal Science, Maragheh Branch, Islamic Azad University, Maragheh, Iran
چکیده [English]

Starter period is the most important period in broiler breeding and any change in the amount of bird growth in this stage of breeding has a direct impact on the overall performance of the bird at the end of the breeding period. This experiment was conducted to determine the best length period of corn and water sugar using in starter on performance, carcass traits and blood parameters of broilers. This experiment carried out with 240 one day old Ross- 308 chicks in 5 treatments, 4 replicates and 12 chicks in each replicate in three experiment periods include starter (1-10 days), growth (11- 24 days) and finish (25-42 days) in a completely randomized design. Treatments included: control group (fed on the base of Ross nutrients recommendation) and 24, 48, 72 and 96 hours using corn and water sugar. After 96 hours all birds in all experimental groups used the same diets and same management program in all breeding periods. In starter period the lowest amounts of daily feed intake, the highest daily weight gain, live weight and the best feed conversion ratio were obtained in group 2 fed 24 hr with corn and sugar water (P<0.05). In growing period, chicks had the highest live weight and the best feed conversion ratio by using corn and water sugar for first 24 hr (P<0.05). In whole breeding period, the highest values of daily weight gain, production index, the best feed conversion ratio and the lowest feed price for per kilogram of weight gain were observed by using corn and water sugar for 24 (P>0.05). The chicks those fed corn and water sugar for 24 hr, had the lowest intestinal, abdominal, gizzard and lever relative weight in contrast to other experimental groups (P>0.05). In broilers in early breeding period, using corn and water sugar for 24 hr cause the performance and carcass traits improve, but long than 24 hr has adverse effects in these respects and not recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler
  • Carcass traits
  • Corn
  • Performance
  • Pre starter diet
  • Sugar
  1. Pourreza, J., 2000. Poultry Nutrition. 2ed. Isfahan Arkan Publication. 121-185. (In Persian)
  2. Sklan, D. and Noy, Y., 2003., Crude protein and essential amino acid requirements in chicks during the first week post-hatch. British Poultry Science. 4: 266-274.
  3. Nitsan, Z., Avraham, G.B., Zoref, Z. and Nir., 1991. Growth and development of the digestive organs and some enzymes in the broiler chick after hatching. British Poultry Science. 32: 515-523
  4. Ullah, M.S., Pasha, T.N., Ali, Z., Saima, F., Khattak, M. and Hayat, Z., 2012. Effects of different pre starter diets on broiler performance, gastrointestinal tract morpholometry and carcass yield. Journal of Animal and Plant Science. 22(3): 570-575.
  5. Noy, Y. and Sklan, D., 2001. Nutrient use in chicks during the first week post hatch. International Journal of Poultry Science. 81: 391-399.
  6. Yousefi, S., Rezaei, M. and Ansari Pirsaraii, Z., 2013. Effect of density of protein and time of pre-starter feeding on performance, digestive system development, body composition, carcass characteristics and some blood parameters in broiler chicks. Research on Animal Production. 4(8): 12-23.
  7. Mizanian, H., Ebrahimnejad, Y. and Agdamsharirar, H., 2015. The effect different levels of sugar solution in starter and growth periods on some blood parameters of broilers. Processing of first Public Congress of Applied Research in Animal, Poultry and Fish. Islamic Azad University, Shabestar Branch. 92 p.
  8. Everaert, N., Swennen, Q., Me´tayer, S., Coustar, D., Willemsen, H. and Careghi, C., 2010. The effect of the protein level in a pre-starter diet on the post-hatch performance and activation of ribosomal protein S6 kinase in muscle of neonatal broilers. British Journal of 103: 206-211.
  9. Alilaleh, M.R. and Nobakht, A., 2016. The effect of different early nutrition methods on performance, carcass traits and immune responses of broiler chicks. Animal Science Research. 264): 213-229.
  10. Varmaghani, S., Ahmadi, M., Pormansor, J. and Jafari, H., 2020. The effects of different feeding methods in the first days of breeding period on growth performance and blood metabolites of broiler chickens. Animal Production. 22(4): 595-607.
  11.  Aviagen. 2014. Ross Broiler (308) Management Manual. Aviagen Ltd., Newbridge, Scotland.
  12. National Research Council (NRC). Nutrient requirements of poultry. 9th rev.ed. 23. National Academy Press. Washington. DC.
  13. Nazifi, S., 1997. Hematology and clinical biochemistry of birds. First Edition. Shiraz University Publication. 173-290. (In Persian)
  14. SAS Institute. 2005. SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute , Cary, NC.
  15. Valizadeh, M. and Moghaddam, M., 1994. Experimental designs in agriculture (1). Pishtaz Ekem publication. 75-100. (In Persian)