نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
گروه نباتات علوفهای، معاونت بهبود تولیدات زراعی، وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران
2
بخش تحقیقات تغذیه و فیزیولوژی دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
3
بخش تحقیقات سبزی و صیفی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
10.22034/aej.2022.319276.2702
چکیده
شبه غله کینوآ (Chenopodium quinoa willd) گیاهی یکساله از خانواده کنوپودیاسه است. کاشت کینوآ در کشور بهدلیل نیاز آبی پائین، مقاومت به خشکی و شوری و ارزش غذایی بالای دانه در حال گسترش است. این آزمایش با هدف تعیین ارزش غذایی، تخمیرپذیری و گوارش پذیری کاه 10 رقم کینوآ شامل Titicaca، Gizal، Red Carina،Q12 ، Q18، Q21، Q22، Q26، Q29 و Q31 در قالب یک طرح آماری کاملاً تصادفی انجام شد. درمرحله سخت شدن دانههای کینوآ، بوته کامل گیاه برداشت و خشک گردید و پس از جدا کردن دانهها و خرد کردن بقایا، از کاه خاصل برای انجام آزمایشها نمونهبرداری انجام شد. در نمونه کاه ارقام مختلف ترکیبات شیمیایی و فراسنجههای تخمیرپذیری به روش تولید گاز تعیین شد. غلظت ترکیب شیمیایی در کاه ارقام مورد بررسی متفاوت بود و دامنه تغییرات برای ماده خشک بین 92/44 تا 94/22 درصد، پروتئین خام بین 3/53 تا 11/05 درصد، ماده آلی بین 84/25 تا 89/65 درصد، عصارهاتری بین 1/20 تا 2/30 درصد، خاکسترخام بین 9/90 تا 15/59 درصد، الیاف نامحلول در شوینده خنثی بین 57/60 تا 72/40 درصد، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی بین 35/60 تا 43/20 درصد و عصاره فاقد نیتروژن بین 9/41 تا 18/09 درصد تعیین شد، که به جز ماده خشک، غلظت سایر ترکیبات بین ارقام مختلف دارای تفاوت معنیداری بودند (0/01>P). تولید گاز پس از 24 ساعت، پتانسیل تولید گاز (b) و نرخ تولید گاز (c) بین کاه ارقام مختلف کینوآ اختلاف داشتند (0/01>P)، و ارقام Red Carina، Q18، Q26 و Q29 پس از 24 ساعت تخمیر میزان تولید گاز بالاتری داشتند، در حالی که پتانسیل تولید گاز در ارقام Gizal، Q18، Q26 و Q31 در سطح بالاتری نسبت به سایر ارقام قرار داشتند (0/01>P). هم چنین قابلیت هضم ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم نیز بهترتیب در ارقام مختلف دامنهای بین 33/30 تا 39/39 درصد و 4/88 تا 5/97 ژول در گرم داشتند (0/01>P). بهطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت پروتئین خام در کاه کینوآی ارقام Red Carina، Q12، Q18، Q21، Q22، Q26 و Q29 غلظت بالاتری از پروتئین خام در مقایسه با کاه غلات و یا سایر بقایای کشاورزی داشتند و میتوانند بهعنوان یک منبع پروتئینی مناسب برای نشخوارکنندگان خصوصاً میشهای داشتی مورد توجه قرار گیرند.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
A survey of nutritive value, fermentability and digestibility of different genotypes of quinoa straw
نویسندگان [English]
-
Maryam Etaati
1
-
Alireza Aghashahi
2
-
Pirooz Shakeri
2
-
Amirreza Safaei
2
-
Mahmoud Bagheri
3
1
Department of Fodder Plants, Vice Chancellor of Crop Production Improvement, Ministry of Jihad Agricultural, Tehran, Iran
2
Animal Nutrition and Physiology Research Department, Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran
3
Vegetable and Irrigated Pulse Crop Research Department, Seed and Plant Improvement Institute Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran
چکیده [English]
Quinoa (Chenopodium quinoa willd.) is an annual plant considered as pseudocereals and belongs to the chenopodiaceae family. Quinoa has excellent properties as low water demand, resistant to drought, salinity and nutritional quality, which are the reason for the great interest in IRAN. The objective of this study was to determine nutritive value, fermentabiliy and digestibility of 10 genotypes of quinoa crop residues (Titicaca, Red Carina, Gizal, Q12, Q18, Q21, Q22, Q26, Q29 and Q31) in a completely randomized design. In the hardening stage of quinoa seeds, complete quinoa plants were harvested, were dried and then the seeds were separated. The quinoa straw samples were used for determine of chemical composition and fermentabiliy parameters via gas test production method. The concentration of chemical composition were different between different genotypes of quinoa straw. The range of variations were for dry matter between 92.44 to 94.29%, crude protein 3.53 to 11.0%, organic matter 84.25 to 89.65%, ether extract 1.20 to 2.30%, crude ash 9.90 to 15.59%, neutral detergent fiber 57.60 to 72.40%, acid detergent fiber 35.60 to 43.20% and nitrogen-free extract 9.41 to 18.09% and these difference between genotypes were significant (P<0.01), except of DM. The 24h gas production, potential of gas production (b), rate of gas production (c) were different between straw quinoa genotypes (P<0.01). The gas production in Red Carina, Q18, Q26 and Q29 genotypes were higher than other genotypes and (b) parameter in Gizal, Q18, Q26 and Q31 genotypes were higher than other genotypes (P<0.01). Furthermore, the digestibility of organic matter and metabolisable energy in different genotypes had range between 33.30 to 39.39% and 4.88 to 5.97 J/g, respectively (P<0.01). In general, the results have shown that the concentration of CP in Red Carina, Q12, Q18, Q21, Q22, Q26 and Q29 quinoa straw is higher than cereal straw and other agricultural residues and can be used as a new protein feedstuff for provide nutritive requirement of ruminants, especially ewes.
کلیدواژهها [English]
-
"Nutritional value"
-
" Fermentability"
-
"Gas production"
-
"Digestibility"
-
"Quinoa straw"