نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2 پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. بندرعباس، ایران
3 گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، گرگان، ایران
4 ایستگاه تحقیقات نرمتنان خلیج فارس، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. بندرلنگه، ایران
5 پژوهشکده میگوی کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. بوشهر، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
The effects of citric acid on the growth and blood indices of goldfish fry (Carassius auratus) were examined in a 60-day period. The goldfish fries (with initial weight of 7.10±0.16 g) were randomly categorized into four experimental treatments with three replications (25 fish/tank). The treatments included a control three groups of 1, 2, and 3 g citric acid per each kilogram of food ration. The results indicated that the growth parameters: The final weight, weight increase, specific growth rate, and condition factor in the citric acid groups had a significant increase compared to the control group (P<0.05). In addition, blood indices in the experimental treatment indicated that the red blood cell count and hemoglobin and hematocrit levels in the citric acid treatments had a significant increase compared to the control group (P<0.05). In general, adding citric acid at 2 g/kg of the diet of goldfish fry improved the growth parameters and blood indices.
کلیدواژهها [English]